Katrineholm Nyköping Blekinge
Vad händer den här veckan?
Kolla kalendern och tipsa oss gärna om evenemang eller om något annat du tycker vi ska skriva om.

Invigning i Lokstallarna

Kulturhuset för ungdomar i Lokstallarna, som nu har fått namnet Perrongen, har äntligen öppnat dörrarna. Det finns ett kafé med en liten scen, lounge och ett utställningshörn för konst eller bilder. Rummet bredvid är ett stort scenrum för konserter, teater och vad man än kan tänka sig.

Relaterade artiklar

På väggarna ska de sedan sätta upp ­speglar, på golvet en matta för dans eller t.ex. självförsvar. Det finns stora mixer-bord och även scenbelysning. I delen som de inte öppnat än håller de på att bygga lokaler för projekt, hantverk och personalrum. Hela stället är stort och luftigt och har kvar mycket av de gamla väggarna, det ser ganska häftigt ut.
Kaféet kommer vara öppet för alla åldrar, men för att skapa verksamhet där ska man vara mellan tretton till tjugofem år. I maj kommer de ha öppet fredag och lördag, sedan ska de försöka ha öppet fem dagar i veckan. På plats kommer de ha ungdomscoacher som hjälper ungdomar som har idéer de vill genomföra.

Det är många kreativa och utåt­riktade ungdomar som har varit med i planeringsgruppen för invigningen. Där fick vem som helst som ville, vara med och ­bestämma. Man fick vara med på olika håll, vissa ville vara med på praktiska ­saker och andra på planeringen av hur det skulle genomföras.
Själva invigningen på Lokstallarna i maj hade ett fullpackat program. Det dröjde på inledningen eftersom det ­verkade som de inte hade hunnit fixa ­ljudet ordentligt och många otåliga ­människor gick hem. Men till slut fick de igång ljudet och allt gick bra.

Elsa Billgren var konferencier under kvällen och presenterade tal som hölls av Cissi Björk och Göran Dahlström. ­Efter det presenterades kulturhusets nya namn och Hanna Lindkvist, en ungdom från ­planeringsgruppen, höll tal om vad ­kulturen betyder för henne. Bandet klipptes och musiken började. En flashmob planerad av undomscoachen Anna ­Gustavsson, där massor av ungdomar överraskade publiken i den sista låten ”Let me entertain you”, kom ut jublande ur kulturhuset och därmed öppnade dörrarna för allmänheten.
Utomhus spelade och dansade Åsa folkhögskola till gungande rytmer medan solen började titta fram genom molnen. Musiken följdes av estradpoesi av SM-vinnaren Laura Wihlborg.
Efter det uppträdde Drömfångarteatern med ett väldigt blandat nummer som avslutades med sång av ”Freddie Mercury”. De byttes av med Musikallinjen från Kulturskolan som var klädda i paljetter, nätbrynjor och frukthattar.

Elsa presenterade sedan hennes ­favoritdel, öppen scen, där vem som helst hade fått anmäla sig. Öppen scen bestod av rapp om Katrineholm, videospels­musik, gitarrspel, medryckande dans och egenskrivna låtar. Efter det blev det rörelse av dansgruppen Movere.
Sedan gick Kristina Issa och ­hennes band upp på scenen och framträdde med energi. Det började bli varmare runt kvällen när Linnea Henriksson framträdde och publiken hoppade i takt. Vibe Streetstyle Crew bytte av henne och bjöd på häftig streetdance. Armand Mirpour kom upp på scenen och framförde låtar från sin nya skiva. Det var en liten, men väldigt engagerad publik som stod så nära de bara kunde under den mörknande kvällen. I publiken stod även artisterna och diggade till varandras uppträdanden. Kristina Issa framträdde en gång till med en låt som hon hade skrivit till Lokstallarna och ungdomarna där. Den hade den passande titeln ”You got life”.

Kvällen avslutades med en magisk eldshow av Momo Jord, och alla var ­samlade i en ring kring hans imponerande framträdande. Sedan fick man dansa inomhus till DJ 2house i ungefär en halvtimme, och när det var över var det många som inte ville hem.
Text och foto: Tove Salomonsson
 

Lämna en kommentar

Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som kan verka stötande samt om de inte håller sig inom artikelns ämne. Vill du ha ett foto bredvid ditt namn skapar du det snabbt och smidigt på gravatar.com

© Copyright Succé 2012 - Webb av Reindeer