Katrineholm Nyköping Blekinge
Vad händer den här veckan?
Kolla kalendern och tipsa oss gärna om evenemang eller om något annat du tycker vi ska skriva om.

Varför är det så svårt?

När det blir nytt år har vi höga ambitioner och förhoppningar om att ändra livsstil och ta tag i våra liv. Det är nu det ska ske, vi ska träna regelbundet och äta nyttigt. Vi letar fram våra gamla gymkort och får fart till gymmet, vi svettas på löpband, lyfter vikter och går på alla ­former av gruppträning som vi kan hitta på schemat. Någon gång har man ju hört att det är bra att träna mycket.

Relaterade artiklar

Plötsligt när vi är som flitigast och allt går så bra säger det stopp och all motivation är helt bort blåst, ambi­tionen och viljan finns kvar men själva drivet saknas. Vi hittar fler och fler ursäkter för att slippa träna och uppe­hållen mellan träningspassen blir ­längre. Någonstans på vägen har vi tappat sugen och för många är detta grunden till planlös träning. Utan mål eller syfte är det svårt att mäta vad man har utfört och vilka resultat man uppnått. För att lyckas med att ändra livsstil ­behöver vi sätta upp mål, både stora och små, men vi behöver också veta hur vi behåller våra nya vanor.

Förändringar gör ont

Det största motståndet till förändring sitter i hjärnan, närmare bestämt i hjärnans pannlob. Den fungerar som arbetsminnet i en dator, den är snabb och anpassningsbar och har förmågan att lägga ihop flera tanketrådar för att utföra snabba beräkningar. Men som arbetsminnet är pannlobens ­kapacitet begränsad. Den kan bara hantera en handfull tankegångar samtidigt. När gränsen är nådd skapas en märkbar känsla av obehag. Fotografier av hjärnans reaktioner visar att vi kan få ­fysiska och mentala obehag av att ­hantera för många förändringar.

Pannloben blir ofta överbelastad och den kräver mycket bränsle för att ­fungera, det bränsle den uteslutande använder är glukos eller blodsocker och detta bränsle är mycket energi­krävande för kroppen att producera. Om den själv får välja så föredrar hjärnan att använda hjärnans hårddisk, de ­basala ganglierna. De har mycket större ­kapacitet och behöver bara lite ­bränsle, i stället för de mängder pannloben ­behöver. Större delen av tiden är det de basala ganglierna som sköter vårt liv. De styr rutinerna i vårt ­beteende, det som vi gör och inte behöver tänka på.

Rutiner kräver mindre energi

Genom att gå på rutin använder man helt sina basala ganglier och det kräver lite energi jämfört med förändring som blandar in pannloben. Motståndet mot förändringar är dock inte oundvikligt. Pannloben må ha sina begränsningar, men den hanterar också insikter och självkontroll. Den gör oss medvetna om våra vanemässiga impulser och att vi har en möjlighet att göra något åt dem.

Det bästa sättet att ta sig förbi pannlobens försvar är att hjälpa folk att upptäcka sina egna lösningar på de problem som får pannloben i deras hjärnor att överlastas. Sådana upptäckter och insikter verkar lika lugnande på pannloben som det obekanta skapar obehag.

Förbered dig på nya vanor

Hur kan man förbereda sig själv när man vill skaffa sig nya sundare vanor? Det finns faktiskt en del tips för alla, oavsett vilken vana det gäller och vilken utgångspunkt man har.

Det första du måste göra är att ­bestämma dig. Det kan låta enkelt, men det är absolut det viktigaste. Det är lätt att säga: ”jag borde börja träna för att det är nyttigt” men så länge du inte tror på det själv, så kommer du inte att lyckas. För en del kommer ­detta med att bestämma sig som en aha-upplevelse, för andra är det något som växer fram under en längre period.

Låt det ta tid

När du har bestämt dig är det ­viktigt att du förstår att det kommer att ta tid att ändra sina vanor och det ­måste få ta den tiden. De vanor du har haft hittills under ditt liv har tagit många år att etablera och det kräver kraft och energi att ändra på dem. Man brukar säga att det rent kroppsligt tar tre veckor att ställa om sig, men en livstid att tänka om.

Förändra en sak i taget

Det största felet som många gör är att när man ska göra förändringar i sin livsstil så blir det oftast flera saker på en gång. Man bestämmer sig för att börja träna, gå ner i vikt och äta nyttig mat. Det brukar fungera i några veckor, men sedan orkar man inte längre och trillar tillbaka i det gamla mönstret. ­Bestäm dig för att ändra en sak och ­jobba med den tills du känner att det sitter i ryggmärgen. Om vi tar som exempel att du bestämmer dig för att ändra dina matvanor. Under första månaden kan det vara en bra idé att inte laga någon mat som du är van att äta. Om du t ex alltid har haft grädde i såsen till pann­biffen kommer du bara att tycka synd om dig om du i ­fortsättningen måste göra ­såsen på mjölk. Knepet är alltså att låta bli pannbiffarna eller servera dem på ett annat sätt.

Det är också bra att tänka på hur mycket du äter och när du äter den första månaden. Efter ett tag när du känner att det börjar bli en vana, kan du börja experimentera med att ta tillbaka en del av dina gamla recept och se vilka som fungerar. När du känner att matvanor sitter i ryggmärgen, då är det dags för att ta tag i nästa nya vana, som t ex motionen. Börja med att välja en motionsform som passar dig, en som du tycker är kul och bestäm sedan en eller max två dagar i veckan som du utövar denna motionsform. Börja i lugn takt och öka sen takten när det känns bra. Det är nu du har nytta av att komma ihåg varför du började och vad ditt mål är.

Lycka till!

Annica Larsson
 

Lämna en kommentar

Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som kan verka stötande samt om de inte håller sig inom artikelns ämne. Vill du ha ett foto bredvid ditt namn skapar du det snabbt och smidigt på gravatar.com

© Copyright Succé 2012 - Webb av Reindeer