Katrineholm Nyköping Blekinge
Vad händer den här veckan?
Kolla kalendern och tipsa oss gärna om evenemang eller om något annat du tycker vi ska skriva om.

Den kusliga högtiden

Det blir mörkare och kyligare om kvällarna – lyktorna lyser utanför och i husen. Små häxor och spöken knackar på våra dörrar och vill ha godis. Skyltfönsterna fylls av pumpor och spindlar i spindelnät, vi välkomnar Halloween i år igen

Relaterade artiklar

Halloween är en högtid som har funnits här i Sverige sedan sent 1900-tal. Högtiden har sitt ursprung i Irland och delvis Skottland och har sina rötter i den uråldriga keltiska nyårsfesten Samhain.
Samhain inträffade från den 31 oktober till den 2 november och var en religiös fest som firades för att sommaren var slut vilket betydde ett nytt år. Natten den 31 oktober ansågs vara det mest magiska tillfället under cermonin. Det nya året började på natten eftersom man trodde att det dolde sig hopp om en ny start bortom mörkret. Man trodde att Samhain var en natt då de döda återvände till jorden och cermonin sågs därför som ett bra tillfälle att spå in i framtiden. När man spådde skrämde man även bort häxor och andra naturväsen. Denna natt tillbringade man även med att dra skämt och människorna klädde ut sig och gick från hus till hus för att samla ihop mat till en fest.

Bus eller godis

Cermonin att knacka dörr kommer ursprungligen från England. Barnen gick till husen i närheten och sjöng ”A soulcake, a soulcake, a penny or a soulcake”. Då fick de antagligen en liten summa pengar eller en så kallad ”soulcake”, en slags kaka, för att de bad för de dödas själar.
Svensk förvirring
I Sverige sker det ofta förvirring angående Halloween och alla helgons dag eftersom vi firar Alla helgons dag på fel dag ibland. Halloween firas den 31 oktober i Sverige, det är då barnen går ”bus eller godis”. Alla helgons dag infaller den första lördagen mellan den 31 oktober och 6 november. Alla helgons dag är till för att sörja våra nära och kära som har gått bort. En del svenskar blandar ihop dessa två högtider och tror att de är samma sak, men Halloween och Alla helgons dag är alltså två olika högtider.

Halloween i USA

Halloween omsätter ungefär en miljard kronor i Sverige varje år. Men vi är långt ifrån vad USA spenderar på denna högtid. Till skillnad från USA så är vårt lands firande av Halloween inte lika stort.
Vi intervjuade Lena Duffy från USA  ”Jag växte upp i Sverige och när jag var liten var Halloween inte populärt. I Amerika är min favorithögtid Halloween”, säger hon. Halloween är jättestort i USA. Det firas över hela nationen, även på Hawaii, Alaska och i Kanada. Själva högtiden anses vara en högtid för barn, men Halloween firas i alla åldrar.
När första oktober är kommen så är många hus redan dekorerade för Halloween. Man dekorerar husen med mycket höstfärger, höbalar, höstblommor, fågelskrämmor och orangea pumpor pryder många verandor. En del högtidsfirare gör det lilla extra och dekorerar sina hus med massor av spindelväv, skelett, spöken och häxor för att göra huset kusligt. Många trädgårdar förvandlas till begravningsplatser med kistor och gravstenar.
I oktober är det temat Halloween som gäller även på teven. Barnens barnprogram är läskigare än vanligt och filmkanalerna visar bara läskiga filmer.
Skolor och arbetsplatser dekoreras på Halloweendagen och på vissa jobb klär man ut sig.
När barnen går ”bus eller godis” finns det ett par regler som alla följer. Man går bara till de husen där verandans lampa är tänd och där pumporna lyser för då betyder det att familjen har godis. Om det inte lyser så ska man alltså inte gå dit. Många butiker säljer speciellt halloweengodis
Halloween är på sina håll större i USA än hos oss. Det är inte så många här i Sverige som dekorerar sina hus med samma känsla som där. Men om USA kan så kan väl vi också, bara vi vill. Halloween är en läskig, otäck och spännande högtid men också en mysig tid i mörkret!

Lovisa Widén och Paulina Bago
Foto och redigering: Lovisa Widén
Illustration: Lovisa Karlkvist

Läskig halloweenmiddag

Vill du bjuda på en riktig skräckmiddag, med fingertoppar och slemmig spagetti? Här nedan är ett recept som ger dig en skräckinjagande måltid.
Blodiga fingrar
Varmkorvar
Skalade mandlar
Ketchup

Stek korvarna och dela de sedan på mitten. Skär sedan av en del av änden och lägg en mandel där, mandeln blir nageln. Häll sedan ketchup på den avskurna delen, ketchupen ska vara blod.

Grön maskspagetti

Spagetti
Grön karamellfärg

Koka spagettin och häll ner karamellfärgen i det kokande vattnet. Servera korvarna till-sammans med spagettin och med massa ketchup. Eller lägg ner korvarna i ett glas med ketchup så ser det ut som att det är avhuggna fingrar i ett blodigt glas.
Smaklig måltid!

Filmtips till halloween

Trick r treat, 2007

I den här halloween-rysaren får du se den kända traditionen ”bus eller godis” från en helt annan sida. Trick R Treat är en skräckfilm som du definitivt kommer finna obehaglig om du har en smärre rädsla för kusliga barn i skrämmande kostymer, eller dockor som vaknar upp till liv. Är du en av de personerna, då är det bara att du sätter dig i soffan, håller hårt i närmsta hand och trycker på play.

The strangers, 2008

Tänk dig att du ska ha en romantisk kväll med den där speciella personen i en stuga mitt ute i skogen. Tänk dig sen att du blir lämnad ensam en stund och otäcka människor i masker börjar dyka upp. Både knackandes på dörren och kanske även precis bakom dig. Det är det här skräckisen The Strangers bygger på, och den kan troligen göra det där lilla extra för att få din halloween-kväll att bli fulländad.

Fredagen den trettonde, 1980

Den här blodiga klassikern från 1980 är en självklarhet för dig som vill se en äkta slasher-film i all sin prakt. Jag skulle inte påstå att det är den bästa filmen för dig som bara vill skrämma upp dina polare, men vill du ha en charmig skräckfilm att mysa framför på halloween-afton passar Fredagen den 13e för dig.

Text: Sofia Ljungberg
 

Lämna en kommentar

Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som kan verka stötande samt om de inte håller sig inom artikelns ämne. Vill du ha ett foto bredvid ditt namn skapar du det snabbt och smidigt på gravatar.com

© Copyright Succé 2011 - Webb av Reindeer