Katrineholm Nyköping Blekinge
Vad händer den här veckan?
Kolla kalendern och tipsa oss gärna om evenemang eller om något annat du tycker vi ska skriva om.

Två blivande studenter som vågar satsa för att lyckas

Hösten nalkas runt hörnet. Löven på träden har redan börjar skifta i jordens alla färger och vinden är full av förändring. Två personer som tar chansen och kliver ut i studiernas värld är Amanda Drotz och Henrik Forsberg. Succé har träffat dem för att få ta del av deras spännande utmaningar.

Relaterade artiklar

Tjejen som flödar av energi, har en vilja av stål och om tio år hoppas kunna driva en av Sveriges bästa eventbyråer. Det är Amanda Drotz. Jag möter denna sprudlande 22-åring en solig sensommardag i augusti. Vi slår oss ner med varsin kaffe och jag fängslas genast av hennes driv. Amanda Drotz är hemma i Katrineholm för att ladda batterierna innan hon börjar studera marknadskommunikation på reklamskolan, Berghs School of Communication i Stockholm. Skolan arbetar med ett utåtriktad projektlärande och alla lärare har en direkt koppling till branschen.

- Berghs erbjuder olika utbildningar inom kommunikation. Personer från de olika utbildningarna kommer jobba tillsammans med att lösa uppgifter i olika grupper. Det gör att jag både kommer arbeta med copywriters och grafiker, precis som i verkliga arbetslivet, förklarar Amanda.

Mer makaroner och havregrynsgröt

Innan Amanda kan titulera sig kommunikationsstrateg räknar hon med ett år där hon kommer möta sin största utmaning någonsin. Amanda förväntar sig att skolan ska utveckla henne som person, ge henne en bra grund för att kunna söka jobb och vara en knutpunkt för nya kontakter. Tjejen, som har ett imponerande cv för sin unga ålder, har sitt huvudintresse i eventbranschen och det är där hon vill fortsätta utvecklas i framtiden.

- Mina erfarenheter från arbetet som projektassistent på ett eventföretag i Stockholm har bevisat att det är precis där jag ska vara. Efter utbildningen kommer jag själv att kunna driva projekten, vilket är det jag vill, ler Amanda.

Förutom eventerfarenhet har Amanda hunnit med att vara au pair i New York, arbetat som servitris under många år och utbildat sig till professionell make up artist. Amanda ser positivt på den kommande hösten men tror att studierna kommer innebära en hel del förändringar, speciellt ekonomiskt.

- Det är ju inte direkt gratis att bo i Stockholm, så det kommer bli mycket makaroner och havregrynsgröt, skrattar Amanda.

Datanörd på pappret

Det är aldrig för sent att satsa. Det visar Henrik Forsberg som bryter en trygg vardag med fast arbete mot heltidsstudier och pendling till en ny stad. Henrik kommer till redaktionen med ett positivt leende. Han slår sig ner på en stol och börjar berätta om sin kommande tid som student. Efter att ha arbetat på ICA Maxi i Katrineholm under en lång tid kände Henrik att det var tid att satsa på det han vill, studier i innovativ programmering vid Linköpings Universitet.

- Man blir van med sin situation när man har fast arbete, men jag har under flera år vetat att det är den här utbildningen jag ska söka och nu kände jag att det var rätt tid, berättar Henrik.

Under gymnasiet studerade Henrik på den estetiska linjen med inriktning musik. Dock visste han redan då att det var datorer han ville ägna sig åt i framtiden. Under tre år kommer Henrik nu att lära sig allt ifrån grundläggande programmering till hur man arbetar inom olika projektgrupper. En av anledningarna till att Henrik känner att den här utbildningen är rätt är för att den har en stor bredd, vilket han tror kan vara viktig i arbetslivet. Jag märker tydligt att Henrik brinner för datorer och att han ser fram emot att kunna syssla med sin hobby på en annan basis.

-  Min förhoppning är att jag i framtiden ska kunna försörja mig på det jag i dag gör på fritiden. Jag har varit datanörd i 30 år, nu ska jag bli det på pappret också, ler Henrik.

Henrik berättar att han hoppas kunna ta ett nytt kliv i livet i samband med att han sätter sig i skolbänken, men att det finns en viss nervositet inblandad. Han förklarar att det kommer bli långa dagar eftersom han ska pendla mellan Katrineholm och Linköping, men han hoppas på att kunna ta tillvara på restiden med studier.

Linnéa Björndahl
Foto: Jan Jonasson

.

 

Lämna en kommentar

Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som kan verka stötande samt om de inte håller sig inom artikelns ämne. Vill du ha ett foto bredvid ditt namn skapar du det snabbt och smidigt på gravatar.com

© Copyright Succé 2011 - Webb av Reindeer