Katrineholm Nyköping Blekinge
Vad händer den här veckan?
Kolla kalendern och tipsa oss gärna om evenemang eller om något annat du tycker vi ska skriva om.

Kilimanjaro på 90 dagar

I slutet av februari är det meningen att Jim Lautakoski ska ha nått toppen på det som är världens högsta fristående berg, Kilimanjaro.

Relaterade artiklar

Sedan två veckor tillbaka pågår träningen. Tillsammans med Iivo Wegelius har Jim börjat träna upp kondition och styrka samt lagt om sina matvanor.
– Det var nog lite tuffare än vad Jim trodde, säger Iivo. Men nu har han förhoppningsvis insett att det kommer att bli mycket hårt jobb de närmaste månaderna.
Allt går inte att förbereda sig på men det som man kan göra här hemma är redan igång. Jim kommer t ex att ha sin ryggsäck på sig så mycket som möjligt och öka vikten i den upp till 25 kg. Idag är den packad med 5 kg extra vikt när han går sin dagliga morgonpromenad. Varannan dag är det styrketräning på Hälsogymet för att stärka ben- och bålmuskler.
Som ni förmodligen känner till är sonen Nicklas ute på motorcykeläventyr, Nordkap till Kapstaden, genom världen och bestiger varje lands högsta berg. Jim som inte alltid tänker innan han pratar utmanade sonen med att han skulle bara se ryggen av Jim när de kom till Kilimanjaro i Tanzania. Så i februari får vi väl se vem av dem som ser den andres ryggtavla.
– Det högsta berg jag bestigit hittills är Spökbacken, skrattar Jim.
Kilimanjaro är nästan 6000 meter högt och det tar cirka sju dagar att komma till toppen även om det inte är någon klättring inblandad. Det som är tuffast är att syrehalten i luften blir väldig låg när man kommer upp till 4500 meters höjd. Sju av tio får problem med att anpassa sig till luften. Det kan vara absolut livsfarligt att fortsätta om kroppen säger ifrån. Ett tiotal bestigare får sätta livet till varje år och minst lika många bärare. Så Jim vet att det blir tufft både fysiskt och mentalt.
När klättringen börjar är det ungefär 20 grader varmt och när de närmar sig toppen är det 20 grader kallt så det gäller att ha rätt utrustning i ryggsäcken. Jim har bra träning idag eftersom det är minusgrader och snålblåst när han går sin väg med vandrarkängorna på fötterna och ryggsäcken på plats. Iivo har gått igenom Jims matvanor och gjort ett schema för att han ska prestera på max när det är dags. Det är mer mat och att äta oftare som gäller. När träningen började vägde Jim 79 kg men har tappat ett par på grund av träningen. Helst vill Iivo att han går upp mot närmare 90 kg innan äventyret börjar. Det behövs både muskler och underhudsfett för att klara belastningen som han kommer att utsättas för.
Varför gör man en sådan här grej undrar vi förstås?
– Nästa år fyller jag 50 och jag känner att jag vill ta tag i mitt liv och bli lite hälsosammare och få en bättre fysik. Jag ville utmana mig själv och nu har jag satt press på mig själv med alla sponsorer så nu kan jag inte banga, skrattar han. När jag kommer dit ska jag vara maximalt förberedd i alla fall.
Vad ska du göra när du kommer upp?
– Man börjar toppvandringen på natten och vad jag har hört så ska soluppgången däruppe vara obeskrivligt vacker. Sen ska jag sätta ut sponsorflaggorna och ringa till Nicklas och fråga när han tänkte komma upp och göra mig sällskap. Mobiltäckningen ska visst vara bra däruppe på toppen.

Text & Foto: Jan Jonasson

 

2 Kommentarer

1
Nicklas LautakoskiDecember 2, 2010, 13:40

Vi kommer nog behöva dra upp dig i ett rep, gubbe!

2
violaFebruari 19, 2011, 12:22

Hej.
Va kul att du är på campen i Arusha..där bodde jag för 3 år sen med rosa bussarna.Jag önskar dej ett stort Lycka Till med den stora utmaningen..
Viola

Lämna en kommentar

Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som kan verka stötande samt om de inte håller sig inom artikelns ämne. Vill du ha ett foto bredvid ditt namn skapar du det snabbt och smidigt på gravatar.com

© Copyright Succé 2010 - Webb av Reindeer