Katrineholm Nyköping Blekinge
Vad händer den här veckan?
Kolla kalendern och tipsa oss gärna om evenemang eller om något annat du tycker vi ska skriva om.

Södermans gör vintern varm

Södermans Mur, Puts & Kakel monterar en Tulikivi täljstenskamin och installerar ny skorsten hemma hos Göran Pettersson i Viala strax utanför Vingåker.

Relaterade artiklar

Täljstenskaminen har levererats på pallar från Finland och ligger nu på Görans golv som en stor byggsats. Alla bitar är märkta och ska muras upp en och en till en stor kamin. Kaminen väger 1,2 ton färdig och håller värmen i ett dygn efter eldningen.

Göran har tidigare haft en vanlig kamin, som i och för sig värmde huset bra tillsammans med en luftvärmepump, men när han slutade elda blev kaminen snart kall.

– Jag har saknat eftervärmen, säger han.

Om täljsten
Täljstenen i Sverige och Finland har bildats genom vulkanutbrott för många miljoner år sedan. Den består av mineralen talk och klorit. Täljsten är en mjuk bergart som går att rispa med nageln och att skära i med kniv. Den har fantastiska värmelagrande egenskaper och spricker inte när den tas från stark hetta till kyla.

I Sverige har täljsten brutits i Jämtland under lång tid, i Finland finns de stora täljstensfyndigheterna i östra Finland. Ytan på täljsten är fet och det går att steka på den utan att använda extra fett.

Göran funderade först på att installera bergvärme och vattenburna element när hans gamla kamin började ta slut, men han tyckte att investeringen blev för stor. Dessutom var det svårt att överblicka kostnaden eftersom man inte kan veta hur djupt i berget man måste borra. Med täljstenskaminen blir kostnaden cirka en tredjedel jämfört med bergvärme.

Murarna Emil Johansson och Roger Björling från Södermans blandar till täljstensbruk, som är pulvriserad täljsten blandad med vatten. Det är ett hundratal täljstensbitar som ska pusslas ihop till en stor kamin med glasluckor mot vardagsrummet.

– Nu med lågkonjunkturen märker vi att många hellre lägger en klumpsumma på en spis, än att betala för elelement år ut och år in, säger Emil Johansson. Med rot­avdraget blir det en ännu större besparing för husägarna och man slipper de höga elräkningarna.

Sandsten och täljsten populärt

Södermans sysslar mest med att bygga och renovera skorstenar och installera olika sorters eldstäder. Dels de stora täljstenskaminerna, som Tulikivi, men också mindre kaminer, öppna spisar, vedspisar och lite mer sällan, kakelugnar.

– Vi märker att kaminer med sten i, som täljsten eller sandsten, är mer populära än kaminer helt i metall, säger Emil. Man får mycket strålningsvärme från en kamin i metall men de kallnar fort. Stenen håller värmen otroligt bra.

Ny skorsten kräver bygglov

Hemma hos Göran ska Södermans murare också montera en ny skorsten, det blir en i plåt, som Göran fått söka bygglov för. Annars renoverar de ofta vanliga murade skorstenar med rör som sätts i, eller med murbruk som sänks ned och sprids för att täta sprickor i piporna.

Det tar någon dag för murarna att sätta upp den stora spisen. Nu ska Göran bara vänta på sotaren, som ska provtrycka den nya spisen och skorstenen, innan han kan börja elda och njuta av sin gedigna täljstenskamin.

Cecilia Tuohy
Foto: Jan Jonasson
 

Lämna en kommentar

Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som kan verka stötande samt om de inte håller sig inom artikelns ämne. Vill du ha ett foto bredvid ditt namn skapar du det snabbt och smidigt på gravatar.com

© Copyright Succé 2009 - Webb av Reindeer