Katrineholm Nyköping Blekinge
Vad händer den här veckan?
Kolla kalendern och tipsa oss gärna om evenemang eller om något annat du tycker vi ska skriva om.

Jan-Erik tar tåget till Katrineholm

Har man inget att göra får man skaffa sig. Jan-Erik Kaiser gick i pension, men hans fru jobbade fortfarande. Istället för att sitta hemma och ha tråkigt köpte han ett Årskort Guld från SJ för 70 000 kr.

Relaterade artiklar

Vi träffar honom när han är på ett av många besök i Katrineholm. Tåget från Stockholm kommer in strax efter ett och den här dagen ska han vända hem igen med ett tåg som går vid tretiden. En vanlig dag för honom börjar med att han packar ryggsäcken med laptop och kamera för att sedan ta en promenad till pendeltågsstationen i Handen. Sedan bär det av till Stockholms centralstation där han väljer ut ett lämpligt tåg med destination någonstans i Sverige.

Har man Årskort Guld åker man i första klass med alla tåg och även på en del bussar och skärgårdsbåtar. Som längst kan man ta sig till är Köpenhamn, Oslo och Narvik.

Jan-Erik köpte sitt årskort i oktober förra året och han har hunnit med en hel del resande eftersom han åker i stort sett varje dag. Mat ingår på tåget och åker han nattåg har han egen kupé på tåget och frukost på något hotell i närheten. Han har även en liten firma som han kan sköta via internet då han är uppkopplad med sin dator under resorna. Dessutom har han en blogg som han skriver på nästan dagligen. Bloggen är ett intressant dokument över SJ med både ris och ros till företaget och personalen.

Han är noga med att betona att för det mesta är personalen väldigt proffsig och trevlig, även om det inte alltid fungerar perfekt.

– Man måste ha klart för sig att SJ är ett mycket stort företag och jag har lärt mig att inte alltid kräva att allt ska bli exakt enligt vad som lovats, säger han.

Varför gör du det här?
– Jag ville inte bara sitta hemma och vänta på frun utan jag ville ha något meningsfullt att göra. Det var en tids grunnande innan jag bestämde mig men jag har inte ångrat mig en enda dag. Det är en enorm frihet inbyggd i det här. Själva resandet och platserna är det som driver mig iväg varje morgon. Är det fint väder i Varberg åker jag dit och tar en promenad och ett bad innan jag åker hem igen. Känner jag för en dag i Köpenhamn tar jag ett tidigt tåg dit och har en heldag i Köpenhamn innan jag tar nattåget med egen förstaklasskupé hem igen, berättar Jan-Erik.

Vad tycker du om Katrineholm?
– Det är faktiskt en av mina favoritplatser. Jag gillar staden för den är ganska liten och allt finns runt stationen. Jag shoppar nästan aldrig i Stockholm men här finns det ett lagom utbud för mig, som inte gillar att gå i stora affärer. Bäst av allt sommartid är blomsterprakten i stan. Det märks att ni lägger ner mycket arbete på att hålla fint.

– För någon vecka sedan fick jag syn på ett par märkligt blommande träd vid stationen. Jag lade ut dem på bloggen och frågade om någon visste vad det var. Nu vet jag nu att det Flitiga Lisa som på ett kul sätt är monterat i trädform. Jag var också inne på Gröna Kulle och fotograferade för ett tag sedan. Det är något med Katrineholm som jag gillar så därför åker jag hit ganska ofta. Dessutom blir det en lagom arbetsdag med både lunch och middag ordnad samt en skön promenad på stan.

Vilken är din favoritresa?
– En resa jag gjort många gånger är att ta nattåget till Bräcke. Någon kallade det för att ”göra en Roland”.

Någon med det namnet tyckte att hotellrummen var för dyra i Stockholm så han bokade nattkupé till Bräcke och åkte sen hem igen. Man byter tåg i Bräcke och vaknar i Stockholm igen. Det blev billigare så. Senast jag gjorde det blev det förseningar på tåget som skulle möta i Bräcke så då fick jag åka med till Långsele. Det är inte så kul att gå upp mitt i natten för att vänta i ett par timmar. Men när jag kom till Långsele stod en av tågvärdarna och väntade på mig med färdigbäddad sovkupé. Bra service där.

Vill ni följa Jan-Erik på hans resor har han en kul blogg på följande adress.
arskortguldsj.wordpress.com

Om några månader går ditt årskort ut. Ska du köpa ett nytt?
Jag brottas med den frågan just nu. Det har blivit som ett gift det här med resandet. Jag förstår varför en backpacker har svårt att sluta resa.

Vart ska du imorgon?
Ha ha, det får jag se då. Nu ska jag först ta mig hem igen och äta något gott på vägen.

Erica Larsson
Foto: Jan Jonasson

 

1 Kommentar

1
MattiasSeptember 20, 2010, 12:33

Jag måste säga att jag har ett stort förtroende för Jan-Erik, han gör ett utomordentligt jobb som fristående kvalitetskontrollant på järnvägen. Vill han inte själv köpa ett nytt Årskort så borde SJ ge honom ett, för han bidrar till att höja kvalitén och upplevelsen hos deras resenärer genom att påpeka brister och ge förslag på förändringar. Tag tillvara på detta SJ!

Lämna en kommentar

Redaktionen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som kan verka stötande samt om de inte håller sig inom artikelns ämne. Vill du ha ett foto bredvid ditt namn skapar du det snabbt och smidigt på gravatar.com

© Copyright Succé 2009 - Webb av Reindeer